كارشناس بانكداری اسلامی مطرح كرد؛

بانكداری در ایران متعارف است نه اسلامی

بانكداری در ایران متعارف است نه اسلامی آچار: عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران اظهار داشت: بانكداری اسلامی در ایران جای خویش را به بانكداری متعارف داده است.


محمدتقی گیلك حكیم آبادی، كارشناس بانكداری اسلامی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینكه بانكداری اسلامی باید ضوابط شرع اسلام را رعایت كند، اظهار نمود: با عنایت به اینكه عمده ترین معامله ها به روش سپرده گذاری و یا تسهیلات برپایه قرارداد قرض انجام می شود، به علت ربوی بودن قرارداد قرضی، بانكداری اسلامی جای خویش را به بانكداری متعارف داده است.
*اهمیت عقود اسلامی در بانكداری اسلامی
وی با اشاره به اینكه عقود اسلامی در بانكداری اسلامی بدون ربا بسیار تعیین كننده و دارای اهمیت است، خاطرنشان كرد: بانكداری اسلامی هم در سپرده گذاری و هم سپردن تسهیلات مبتنی بر قراردادهای شرعی كه از نظر شرعی غیرربوی هستند پایه گذاری شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه مازندران با اشاره به اینكه در جامعه اسلامی تابع دستورات مراجع تقلید هستیم، اضافه كرد: در مبحث فقهی، علمایی چون آیت الله مكارم شیرازی دیركرد را مصداق ربای جاهلی می دانند و معتقدند كه در دوران پیش از اسلام هم چنین مسئله ای وجود داشت در صورتی كه برخی علما همچون افرادی كه در شورای فقهی هستند این را بعنوان وجه الانتظام می شناسند و بر این امر معتقدند كه گیرنده تسهیلات موظف به پرداخت اقساط در مدت معین است و به علت تخلف و بی وفایی به عهد خویش باید جریمه تخلف را پرداخت كند.
حكیم آبادی افزود: بانكداری مدرن با عنایت به تسهیلات، خدمات و سرویس هایی كه می دهد شناخته می گردد و مكانیزم اصلی در دنیا پابرجا می باشد اما سیستم های انتقالی به صورت الكترونیكی و خدمات الكترونیكی باعث تفاوت با سیستم گذشته نیست.
*عدم تفاوت بانكداری اسلامی با بانكداری دنیا
عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران با اشاره به اینكه بانكداری اسلامی از نظر قوانین مبتنی بر عدم ربا و عقود است در عمل هیچ تفاوت معناداری با بانكداری دنیا ندارد، خاطرنشان كرد: هرچند نمی توان اظهار داشت كه این نوع بانكداری 100 غیرشرعی است اما صوری بودن عقود و قراردادها مبین این مورد است.
وی افزود: محدود كردن مردم توسط بانك ها و تعبیه نشدن ابزار لازم، مردم را به گرفتن تسهیلات به هر جهت و با هر نوع عقودی حتی با سند سازی، برای پوشش دادن به مشكلات مالی خود مجبور كرده است.
*ممانعت از پوشش دهی قرض به دلیل سوءاستفاده
كارشناس بانكداری اسلامی با اشاره به اینكه پوشش دهی قرض در بانكداری اسلامی وجود دارد اما به دلیل سوء استفاده از آن ممانعت به عمل آمده است، تصریح كرد: عدم انجام هزینه نظارت توسط بانك ها سبب شده تا گاهی اوقات خود با شخص گیرنده تسهیلات همراه شوند و راه های گرفتن وام های مختلف پیشنهاد داده شود هرچند با عنایت به پیشرفت در بانكداری، وجود سند خزانه و كارت های اعتباری تلاش در مرتفع ساختن برخی نقصها شده است.
*سایر كشورها مقیدتر از كشور ایران به قوانین بانكداری
حكیم آبادی با اشاره به اینكه در بعضی از كشورها مانند انگلستان هم بانكداری اسلامی وجود دارد، خاطرنشان كرد: در چنین كشورهایی با عنایت به اینكه اشخاصی مسلمان و مقید به احكام اسلامی كه از لحاظ مالی وضعیت مالی خوبی دارند زندگی می كنند و بانك ها هم می خواهند توسط این افراد نفعی داشته باشد ازاین رو بانكداری اسلامی با این هدف برپا شد و در آنجا دیگر قوانین سوری وجود ندارد و همه قوانین واقعی را عمل می كنند.




1397/08/27
14:45:57
5.0 از 5
5328
تگهای خبر: ابزار , بانك , خدمات , سرویس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار