60 نهاد در تجارت دخالت می کنند
به گزارش آچار، هم اکنون بیشتر از ۶۰ نهاد، شورا، کمیسیون، کارگروه و وزارت خانه و سازمان در وضع قوانین و ضوابط ورود، صدور و ترانزیت نقش دارند که همین مساله منجر به بروز مشکلات فرابخشی برای تجار شده است.
به گزارش آچار به نقل از مهر، با عنایت به مشکلات عدیده ای که در حوزه تجارت خارجی کشور به وجود آمده که همچون آنها میتوان به رسوب کالا در گمرکات و بنادر کشور اشاره نمود، کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که به منظور کاهش چالش ها و مشکلات حوزه تجارت خارجی کشور که از آن تحت عنوان تحریم داخلی یاد می شود، شورایعالی تجارت خارجی با عضویت معاون اول رئیس جمهور، صمت، بانک مرکزی، وزارت بهداشت، جهاد کشاورزی، گمرک، اتاق بازرگانی و تعاون ایجاد و هر گونه وضع و تغییر مقررات و ایجاد محدودیت، ممنوعیت و افزایش یا کاهش سود بازگانی و عوارض صادراتی و.. که به امر تجارت خارجی (صادرات و واردات) مرتبط می باشد صرفا در این شورا تصمیم گیری و ابلاغ و اختیارات سازمانها و نهادهای تصمیم گیر و وضع کننده مقررات به صورت مستقیم سلب شود.
تشکیل این شورا نیازمند مصوبه دولت می باشد ازاین رو ضروری است که دولت راسا نسبت به تشکیل این شورا اقدام نماید چونکه زمانی متوجه معایب تعدد دستگاههای تصمیم گیر در حوزه تجارت می شویم که بدانیم طی فقط ۸ سال یعنی در بازه زمانی ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، ۲۰۷۷ بخشنامه در حوزه تجارت خارجی صادر شده که اگر بخشنامه های ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۲ را هم محاسبه نماییم این عدد به ۲۱۹۶ بخشنامه می رسد که صرفا از راه گمرک ایران ابلاغ گردیده است. (جزییات بیشتر)
نکته مهم آن است که هم اکنون خیلی از مشکلات تجار مشکلات فرابخشی است و مشکلات در رابطه با صنعت و معدن و وزارت صمت نیست، ازاین رو برای حل مشکلات باید شورایعالی تجارت با اختیارات قانونی ایجاد شود تا بتواند تمام مشکلات تجار را که فراتر از اختیارات وزارت صمت است، پیگیری کند.
۶۰ نهاد تصمیم گیر در حوزه تجارت
هم حالا گمرک ایران با بیشتر از ۳۰ قانون و مقررات در رابطه با وظایف گمرک، بیشتر از ۴۰ کنوانسیون و موافقت نامه های بین المللی گمرکی و بیشتر از ۴۵ وزارت خانه و دستگاه دولتی یا وابسته به دولت، از راه نظارت و اعمال کنترل و صدور مجوز و یا همکاری، مستقیماً با گمرک (صادرات، واردات، ترانزیت) در ارتباط و تعامل است.
همچنین بیشتر از ۶۰ نهاد، شورا، کمیسیون، کارگروه و وزارت خانه و سازمان در وضع قوانین و ضوابط ورود، صدور و ترانزیت نقش دارند.
این وضعیت در حالیست که مقررات زدایی و مانع زدایی بهترین پشتیبانی از تولید و تجارت خواهد بود ازاین رو وجود بیشتر از ۶۰ نهاد و سازمان تصمیم گیر و تصمیم ساز و مؤثر در فرایند تجارت خارجی که باعث تاثیر در تشریفات گمرکی و تأخیر و رسوب کالا می شوند جای بسی تعجب و تأثر دارد.
در لیست زیر اسامی نهادها و سازمان ها و … دخیل در امر تجارت و امور گمرکی آمده است. باآنکه نقش گمرک ظاهراً به لحاظ ارتباطات پر رنگ تر می شود اما برخلاف تصور نقش گمرک در فرایند تجارت خارجی و واردات و صادرات و ترانزیت کالا کم رنگ شده و خیلی از این سازمان ها تا وقتی که مجوز ورود و ترخیص صادر نکنند، کالا نمی تواند از گمرک ترخیص شود چونکه طبق ماده ۳۸ قانون امور گمرکی خروج کالا از اماکن گمرکی مستلزم انجام تشریفات گمرکی است همینطور طبق ماده ۷۱ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی ورود قطعی کالا مستلزم دریافت تمامی مجوزهای لازم طبق قوانین و مقررات مربوط و پرداخت حقوق ورودی است.
منبع: آچار
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب