یکی از روش های موثر که برای از بین بردن زباله ها و حفظ بهداشت به کار برده می شود، سوزاندن زباله ها است. در گذشته برای دفع زباله ها مشکلات زیادی وجود داشت و سوزاندن زباله به روش سنتی نیز باعث آلودگی هوا و ایجاد مشکلات دیگری میشد. اما پس از ساخت دستگاه زباله سوز، بسیاری از این مشکلات حل شد و سوزاندن زباله به روش بسیار موثر برای دفع زباله تبدیل شد. چرا که سوزاندن زباله، حجم زباله ها را کم و دفن آن راحت تر می کند.
علاوه بر آن، سوزاندن زباله باعث از بین رفتن باکتری ها و مواد سمی می شود که در هنگام دفن، خاک را آلوده نمی کند. به همین منظور، تعداد زیاد و متنوعی از دستگاه های زباله سوز به بازار عرضه شد که هر کدام ویژگی ها و عملکرد خاص خود را دارند. از این رو ما در این مقاله تصمیم گرفتیم، به معرفی انواع دستگاه زباله سوز و ویژگی های هر یک بپردازیم.
دستگاه زباله سوز چیست؟
برای تعریف دستگاه زباله سوز، ابتدا باید معنی زباله سوزی را بدانید. به طور کلی به تمامی فرآیند های سوختن که مواد جامد مضر را به مواد کم حجم تر و کم ضرر تر تبدیل می کند، زباله سوزی می گویند. دستگاه هایی که برای انجام این کار ساخته شده اند را دستگاه زباله سوز می نامند.
کاربرد دستگاه زباله سوز در قسمت های مختلف شهری و صنعتی دیده می شود. به عنوان مثال، برای بیمارستان ها به دلیل عفونی بودن زباله ها، از دستگاه زباله سوز استفاده می شود. در صنعت نیز به دلیل وجود زباله های شیمیایی و سمی، نیاز به دستگاه زباله سوز وجود دارد. مثال دیگری که کمتر به ذهن می رسد، کاربرد دستگاه زباله سوز در دام داری ها و کشتارگاه ها می باشد. در این مکان ها باید دام هایی که به دلیل بیماری کشته می شوند را بسوزانند تا بیماری را به سایر حیوانات منتقل نکنند. در این شرایط به دستگاه زباله سوز، لاشه سوز نیز می گویند.
انواع دستگاه زباله سوز
همانطور که گفته شد، دستگاه های زباله سوز برای موارد مختلفی به کار برده می شود. در هر یک از این موارد، نوع زباله ای که سوزانده می شود، متفاوت بوده و در نتیجه به مکانیزم و امکانات خاصی برای سوختن صحیح و بهداشتی نیاز است. بنابراین، به منظور عملکرد بهتر در زمینه زباله سوزی، انواع دستگاه زباله سوز با عملکرد متفاوت به بازار عرضه شده است که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
1.دستگاه زباله سوز مدولار
دستگاه زباله سوز مدولار، دستگاهی است که دارای دو مخزن عایق بندی شده برای احتراق و آتش سوزی می باشد. از انرژی تولید شده از سوختن زباله های درون این مخزن ها، می توان انرژی برق تولید کرد. وجود دو مخزن به این دلیل است که زباله ها ابتدا وارد مخزن اول شده تا در اکسیژن کمتر بسوزند و در صورت کامل نشدن فرآیند، وارد مخزن دوم می شوند تا با اکسیژن بیشتر، به طور کامل از بین روند.
2.دستگاه زباله سوز با بستر سیال
زباله سوز با بستر سیال به دستگاهی گفته می شود که کف مخزن آن از مواد سیال بی اثر مانند شن و ماسه پوشیده شده باشد. در این دستگاه، حرارت به شن و ماسه کف مخزن منتقل و زباله هایی که روی آن قرار دارند، گرم و شعله ور می شوند و به سمت منبع تغذیه حرکت می کنند.
در این زمان، زباله های سنگین تر پایین آمده تا به طور کامل بسوزند. از این دستگاه بیشتر برای سوزاندن زباله های خانگی استفاده می شود. چرا که برای زباله های شهری نیاز است قبل از قرارگیری در مخزن دستگاه زباله سوز با بستر سیال، تفکیک شوند.
3.دستگاه زباله سوز توده سوز
این دستگاه نیز مانند دستگاه زباله سوز مدولار معمولا دارای دو مخزن می باشد. با این تفاوت که در هر دو این مخزن ها هوای کافی برای احتراق وجود دارد. این مخزن ها به گونه ای طراحی شده اند که گاز های خارج شده حاصل از سوختن زباله در دمای 760 درجه سانتی گراد متصاعد می شوند و همچنین تا دمای 800 درجه بوی زباله ها از بین می رود.
به همین دلیل، برای سوزاندن زباله های شهری تفکیک و فرآوری نشده مناسب هستند. برای از بین رفتن بوی بد و گاز های مضر درون دستگاه زباله سوز، فیلتر ها و فن هایی قرار می گیرد که باعث می شود، گاز خارج شده از دودکش ها بدبو و آلوده نباشد.
4.دستگاه زباله سوز کوره دوار
این دستگاه نیز دارای دو مخزن احتراق می باشد که یک مخزن آن دما بالای 1000 درجه و دیگری دما کمتر از 1000 درجه است. در دستگاه زباله سوز دوار، مخزن ها در حال گردش هستند که این امر باعث می شود، زباله های بیشتری در یک زمان در معرض حرارت قرار بگیرند.
نکته قابل توجه در این است که در این دستگاه، زباله ها ابتدا وارد مخزن دارای دمای پایین تر شده و پس از سوختن، زباله هایی که سخت هستند و دمای ذوب بالاتری نیاز دارند، خرد شده و وارد مخزن دوم می شوند تا به طور کامل بسوزند.
5.دستگاه زباله سوز کوره ثابت
در دستگاه زباله سوز کوره ثابت، مخزن احتراق ثابت می باشد و به کمک حرکت پله ای دستگاه، زباله های درون مخزن جا به جا می شوند و در معرض حرارت بیشتر که در پایین مخزن وجود دارد، قرار می گیرند. طی این حرکت رفت و برگشتی، خاکستر ها نیز به سمت حوضچه آب هدایت می شوند.
یکی از ویژگی های این دستگاه زباله سوز که می توان به آن اشاره کرد، این است که در حین کار، در صورت نیاز به دستگاه، می توان به آن سوخت تزریق کرد و همچنین امکان سوزاندن مایعات در این دستگاه بیشتر است. به همین دلیل، برای سوزاندن زباله های بیمارستانی مناسب است.
دستگاه زباله سوز بیمارستانی
در بیمارستان ها به دلیل وجود زباله های عفونی و خطرناک، این فرآیند حساس تر است. به همین دلیل، باید از دستگاه زباله سوز قدرتمند تری مانند دستگاه زباله سوز کوره ثابت استفاده کرد. به دلیل دارا بودن قابلیت سوزاندن زباله های بیمارستانی، این دستگاه را دستگاه زباله سوز بیمارستانی نیز می نامند. زباله های بیمارستانی شامل خون، اعضای جدا شده، تیغ های جراحی، پسماندهای عفونی و ... می باشد که به راحتی و در بهداشت کامل در این دستگاه سوزانده می شود.
مزایا دستگاه زباله سوز بیمارستانی
همانطور که گفته شد، در بیمارستان ها زباله های عفونی و خطرناکی تولید می شود که رها سازی آن ها در محیط زیست، مشکلات جبران ناپذیری را به دنبال دارد. استفاده از دستگاه زباله سوز بیمارستانی، این مشکل را به طور کامل برطرف می کند که این موضوع مهم ترین مزیت دستگاه زباله سوز بیمارستانی می باشد.
سایر مزایای دستگاه زباله سوز بیمارستانی مشابه دستگاه های زباله سوز دیگر است. به عنوان مثال، تولید انرژی از سوزاندن زباله ها، حذف و تصفیه گازهای آلوده حاصل از سوختن زباله ها، کم حجم کردن زباله ها برای دفن راحت و ... می باشد.
قیمت دستگاه زباله سوز
به دلیل وجود تنوع در انواع دستگاه زباله سوز و همچنین برند های تولید کننده متفاوت، قیمت ثابتی برای دستگاه زباله سوز وجود ندارد. هرچه امکانات دستگاه بیشتر باشد، طبیعتاً قیمت آن نیز بالاتر می رود. همچنین به دلیل نوسانات قیمت دلار، بهتر است که به صورت مستقیم با تولیدکنندگان این دستگاه ها ارتباط برقرار کرده تا اطلاعاتی نظیر قیمت و مشخصات دستگاه مطلع شوید. شرکت دامون مبنا آسوریک یکی از شرکت هایی است که در زمینه تولید دستگاه های زباله سوز و سایر دستگاه های صنعتی مانند دستگاه تولید ماسک فعالیت دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با این شرکت شما می توانید به سایت این مجموعه به نشانی https://dmabna.com/ مراجعه نمایید.