سیر تا پیاز معاملات خودرو،
معاملات برخط خودرو چگونه وارد بودجه سال ۱۴۰۲ شد؟
به گزارش آچار، از طرح اولیه ایده معامات برخط خودرو بیشتر از یک دهه می گذرد اما این طرح در این مدت فراز و نشیب زیادی در حوزه اجرا داشته است بشکلی که عموما از طریق نیافتدن آن گلایه کرده اند؛ تا در نهایت این ایده که منجر به کاهش کلاهبرداری های مختلف حوزه خودرو میشود، به بودجه سال 1402 رسید!
به گزارش آچار به نقل از ایسنا، در سلسله گزارش های سیر تا پیاز معاملات خودرو، ایده سامانه معاملات خودرو را تاریخ نگاری میکنیم. در گزارش اولیه به وعده های داده شده درباب راه اندازی سامانه ثبت معاملات خودرو اشاره شد. سامانه ای که طبق گفته مسئولان، قبل از ثبت معامله امکان آگاهی از هویت مالک، وضعیت خلافی ها و دیون معوقه و اینکه خودرو سرقتی است یا شکایت دارد را فراهم می آورد و بعد از ثبت معامله، با ارائه کد رهگیری و قفل کردن پلاک خودرو، امکان فروش خودرو به چند نفر را از بین می برد. در گزارش پیش رو، ادامه ماجرای پیگیری ها برای ایجاد سامانه ثبت معاملات را مطالعه کنید. ماجرایی که از سال ۹۱ شروع شده بود.
گلایه ها از راه نیفتادن سامانه
در این راستا، سعید موتمنی، رییس وقت اتحادیه دارندگان نمایشگاه و فروشندگان خودرو، طی مصاحبه ای در سال ۹۶ درباره ی زیرساخت های اجرائی شدن این طرح اظهار داشت: «در حال حاضر هشت هزار و ۷۰۰ واحد صنفی که در کشور مشغول فعالیت هستند، برای اجرائی شدن طرح ساماندهی معاملات خودرو آموزش داده شده اند و تمام زیرساخت ها آماده هستند اما در مرحله اجرا مانده اند و فقط باید دکمه شروع آن زده شود.»
همچنین، رضا علیزاده نایب رئیس اسبق کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این زمینه در سال ۹۸ اظهار داشت: الکترونیکی شدن معاملات خودرو طرحی است که سال ها در انتظار گرفتن مجوزهای لازم خصوصاً از طرف نهادهای نظارتی و نیروی انتظامی است.
علاوه بر این، نماینده پیشین مردم وزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی با تکیه بر این که دیر یا زود باید به سوی ثبت الکترونیکی معاملات خودرو خودرو حرکت نماییم، عنوان کرد: خرید و فروش با قولنامه های دستی یکی از راهکارهایی است که دلالان همیشه بدنبال آن بوده اند چونکه هیچ نوع نظارتی بر این مساله وجود ندارد.
در همین مساله یحیی کمالی پور نایب رییس سابق کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: «به عنوان کسی که ۲۰ سال سابقه کار قضایی دارد و از نزدیک درگیر اختلافات بوجود آمده در معاملات خودرو بوده ام، پیشنهاد الکترونیکی شدن معاملات را تنها راه برون رفت از این وضعیت می دانم. این در حالیست که مسئولان در این زمینه سال ها است که اشاره میکنند همه زیرساخت های الکترونیکی شدن معاملات خودرو آماده است و فقط نیاز به گرفتن مجوزهای نهایی است.»
این نماینده قبلی مردم جیرفت و عنبرآباد درباره ی این که مجوز نهایی در این رابطه را باید پلیس راهور صادر کند ولی تا حالا دراین خصوص همکاری نداشته است، اظهار داشت: باید در این رابطه نظرات پلیس نیز شنیده شود و در نشستی دغدغه های دستگاه های نظارتی نیز در این رابطه بررسی و حل شود.
مصوبه ای درباب ثبت سامانه ای معاملات خودرو
بخشنامه اجرائی ماده ۱۴ قانون مبارزه با پولشویی در سال ۹۸ ابلاغ گردید. طبق ماده ۱۹ این بخشنامه، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف شد با همکاری وزارت کشور، گمرک جمهوری اسلامی ایران و اتاق اصناف ایران، ظرف یک سال بعد از تصویب این بخشنامه، امکان ثبت سامانهای (سیستمی) معاملات خودرو را بوسیله سامانه جامع تجارت فراهم آورد.
بر طبق این ماده، سامانه جامع تجارت باید به شکلی راه اندازی گردد که زنجیره نقل و انتقالات خودرو و جزئیات معاملات آن شامل مبلغ و طرفین معامله در سامانه ثبت گردد و همه اشخاص، امکان ثبت معاملات خودرا در این سامانه داشته باشند. بعد از ایجاد امکان ثبت سامانه ای نیز، اختصاص یا تعویض پلاک خودرو توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تنها بعد از استعلام از این سامانه و در صورت ثبت معامله خودرو در آن صورت خواهد گرفت.
راه اندازی سامانه ثبت معاملات خودرو، خواسته مسئولین قضایی
معاون سابق اجتماعی و پیش گیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تهران طی گفتگویی در سال ۹۹ اظهار داشته بود: بمنظور کنترل و مهار و پیش گیری از جرائم و دعاوی ناشی از خرید و فروش خودرو( انتقال مال غیر )، سرقت، جعل، جرم فرار مالیاتی، اجتناب از معامله خودرو های رهنی و توقیفی و...، ایجاد و فعال سازی سامانه ثبت معاملات خودرو لازم است.
دیزجی افزود: بعد از مذاکرات و مکاتبات مربوطه قرار شد باتوجه به مهیا بودن مقدمات امر، تا انتهای سال جاری سامانه مذکور به طور رسمی راه اندازی شود و اطلاع رسانی لازم صورت پذیرد.
همچنین، احمد موقری، سرپرست وقت معاونت پیش گیری از وقوع جرم دادگستری کل آذربایجان شرقی در همین خصوص در تیر سال ۱۴۰۰ از ساماندهی ثبت معاملات خودرو در قالب سامانه و بصورت آزمایشی در شهر تبریز آگاهی داد و اظهار داشت: نظر به اینکه سامانه بصورت کشوری قبلاً طراحی شده است، برای عملیاتی کردن طرح ثبت معاملات خودرو در سامانه مقرر شد، اتحادیه صنف نمایشگاه های اتومبیل تبریز تمهیدات لازم برای ایجاد و راه اندازی سامانه مذکور در سطح استان آذربایجان شرقی را فراهم آورد.
در مرداد ۱۴۰۰ طی جلسه ای که بمنظور پیگیری سامانه ثبت معاملات خودرو تشکیل شد، مهرداد عارضی معاون وقت اداره کل پیش گیری از وقوع جرم قوه قضاییه درباره ی علت عدم راه اندازی این سامانه اظهار داشت: قبل از این قرار بود با همکاری فرمانده پلیس راهور نیروی انتظامی در ارائه خدمات این سامانه تسهیل شود که به سبب عدم تعامل پلیس راهور تا به امروز این امر محقق نشده است.
در ادامه این جلسه، علی نوروزی رئیس پلیس نظارت بر اماکن عمومی ناجا توضیح داد: از زمان تشکیل جلسه برای طراحی سامانه، کار تیم فنی شروع و در چندین مرحله نسخه آزمایشی نمایش داده شد تا تمام خلاءهای آن مشخص و اصلاح گردد. این سامانه در حال حاضر آماده ارائه خدمات است و اتاق اصناف می تواند آنرا به تمام نمایشگاه داران خودرو در سراسر کشور ارسال نماید ولی باتوجه به اهمیت همکاری پلیس راهور برای تسهیل در اجرای سامانه، بعد از ایجاد این تعاملات، نتیجه نهایی حصول خواهد شد.
تعیین تکلیف ثبت معاملات در قانون بودجه ۱۴۰۲
با این وجود، در ماه پایانی سال ۱۴۰۱ نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفتند ثبت برخط معاملات خودرو را در یکی از بندهای قانون بودجه ۱۴۰۲ بگنجانند. بر طبق جزء (۴) بند (ک) تبصره (۱۰) این قانون، دستگاه های اجرائی دارای اطلاعات راجع به وسایل نقلیه موتوری مکلف شدند با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری، امکان استعلام برخط اطلاعات و سوابق نقلیه موتوری و سوابق اشخاص را برای سکوهای بخش خصوصی فراهم آورند. همین طور فراجا مکلف شد نسبت به ارائه خدمات شبکه ای(وب سرویس) صدور شناسه رهگیری به سکو های بخش خصوصی برای ثبت معاملات وسایل نقلیه موتوری قبل از تعویض پلاک، بوسیله مرکز ملی تبادل اطلاعات اقدام نماید.
در گزارش بعدی «سیر تا پیاز معاملات خودرو» از اجرای قسمتی از این قانون صحبت خواهد شد. اقدامی که مسیر ثبت معاملات برخط خودرو را هموارتر کرد. متاسفانه اجرای کامل این قانون تا حالا محقق نشده و انتظار می رود با همت مسئولین به زودی بصورت کامل اجرائی شود تا بتوان بوسیله سکوهای بخش خصوصی بصورت امن و آسان معامله خودرو را ثبت نمود.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب